Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Το νησί ΠΟΠ


            Αν έχεις ταξιδέψει ποτέ με Nαξιώτη, θα με καταλάβεις.
            Για αρκετά χρόνια τα πλοία ήταν το δεύτερο σπίτι μου και σχεδόν πάντα, στα διπλανά καθίσματα βρίσκονταν Nαξιώτες, οι οποίοι μου αφηγούνταν ενδιαφέρουσες ιστορίες από τις ζωές τους, μου έδιναν ωραίες συμβουλές, αλλά υπήρχε και κάτι για το οποίο δε σήκωναν μύγα στο σπαθί τους και αυτό το κάτι δεν ήταν τίποτε άλλο από τα προϊόντα τους.
            Οι ίδιοι θεωρούν όλα τους τα προϊόντα Π.Ο.Π. και δεν αναφέρομαι σε στυλ. Εκεί καλλιεργείται η καλύτερη πατάτα, η οποία είναι η πατάτα της Νάξου, το καλύτερο κολοκυθάκι είναι της Νάξου, φτιάχνουν τη γραβιέρα της Νάξου, εκτρέφουν το κατσικάκι της Νάξου, και γενικώς ό,τι παράγει η γη ή τρέφεται από αυτήν είναι της Νάξου. Εντάξει, και αλλού μπορείς να βρεις πατάτα – επί παραδείγματι –, αλλά να είσαι προετοιμασμένος ότι σαν της Νάξου δε θα είναι. Πώς βρίσκεις παραλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά σαν τη Χαλκιδική πουθενά; Ε, το ίδιο πράγμα. Κανένας Ναξιώτης δεν καμαρώνει τόσο για το Μέλανα και τον Απόλλωνα Κούρο, για την Πορτάρα, το Ναό της Δήμητρας, τη λαϊκή τέχνη, την μουσική παράδοση, όσο για τα καλούδια του τόπου του. Φυσικά, δεν μπορούμε να τους αδικήσουμε, γιατί η αλήθεια είναι ότι αν δοκιμάσεις μια φορά γραβιέρα Νάξου, δύσκολα την αλλάζεις.
            Ας υποθέσουμε, όμως, ότι αναζητάς τον επόμενο προορισμό διακοπών και μια από τις επιλογές σου είναι αυτό το νησί. Τι να περιμένεις;
Λοιπόν, σημείωνε. Κατ’ αρχάς, είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς για οικογενειακές διακοπές, υπάρχουν ωραίες παραλίες, μπορείς να επισκεφθείς κοντινά νησιά, όπως τα Κουφονήσια (ως μονοήμερη εκδρομή), αν σου αρέσει η ιστορία, μπορείς να επισκεφθείς την περιοχή του Άνω Κάστρου, τον Πύργο Μπαζαίου στο Σαγκρί, το ναό του Διονύσου, μα πάνω από όλα, θα απολαύσεις καλό φαγητό. Και όταν έρθει η ώρα της επιστροφής στο σπίτι, πάρε και ένα κεφαλάκι γραβιέρα. Γιατί σαν τη γραβιέρα Νάξου… δεν έχει!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου